Aniversari d’El Lokal, 1987-2012: 25 anys són per alguna cosa més que per gust…

El dies 19, 20 i 21 del mes d’octubre passat va tenir lloc a Can Batlló, al barri de Sants, la celebració del 25è aniversari d’El Lokal amb unes jornades per repassar tots aquests anys, enfocar el present i seguir construint un futur d’antagonismes. Les jornades convidaven tots els moviments socials, col·lectius i persones que han conegut o han estat implicades amb El Lokal en algun moment de la seva història.

Una exposició a la sala d’actes de Can Batlló recorria amb fotos, cartells, escrits i publicacions els vint-i-cinc anys d’El Lokal, des que obrí les portes l’octubre de 1987 al barri del Raval. Les jornades es van inaugurar divendres amb l’exposició i amb una xerrada que, al voltant d’El Lokal(1), resseguia tota una trajectòria de lluita social i llibertària, valorant des d’òptiques diferents com es van viure aquells anys i com es viuen ara. Després va haver-hi pica-pica, música punk i alguna cosa més, fins les dues de la nit.

Al dia següent les jornades es van sumar a la manifestació contra el desallotjament de Can Vies. Després del dinar ofert per Can Batlló, a qui volem agrair la seva col·laboració, la tarda va continuar amb la xerrada La cultura contra el poder. Espais de resistència( 2), on diferents projectes culturals alternatius van analitzar la seva evolució, les dificultats per tirar endavant les iniciatives autogestionàries, el renaixent cooperativisme i l’ús de les xarxes socials per difondre cultura. Seguidament, va tenir lloc la xerrada Com es construeix avui la comunicació alternativa?( 3), en què diferents mitjans van valorar l’experiència i l’evolució de les publicacions i eines de comunicació alternatives -esdevingudes referents per si mateixes-, les seves potencialitats vigents, la necessitat de crear més periodisme d’investigació i el final del monopoli de la informació per part dels mitjans corporatius gràcies a l’ús de les noves tecnologies digitals. En acabat, es va fer un sopar de germanor amb més de vuitanta persones; i la nit va donar pas a la rumba amb els concerts de Juanito Piquete, Color Humano i Tamarindo i Amaranto.

L’acte de cloenda es va fer diumenge amb la xerrada Autogestió i lluita. Mirant endavant( 4): des de diferents experiències personals de lluita política, es van valorar les difícils realitats dels moviments socials, així com la riquesa i la importància de valors i sabers com la solidaritat, el compromís, el feminisme i el suport mutu, i es van fer propostes per tal de mantenir en forma els espais de contrapoder i els moviments socials. Finalment, un dinar amb pastís d’aniversari inclòs i un acte de màgia amb el Mag Mon van concloure les jornades d’aniversari dels 25 anys d’El Lokal. Sí, molta màgia al Lokal, i properament sabreu per què. No podem oblidar les lluites populars i antagonistes que han format part d’aquest projecte llibertari, autogestionari i antiautoritari, i dels molts i diferents col·lectius i persones que han passat pel Lokal al llarg de la seva història.

Les jornades, si més no, ja van valdre la pena només perquè hi eren gairebé totes presents, vint-i-cinc anys després que El Lokal comencés a caminar. Diferents generacions juntes, algunes no ens coneixíem i d’altres ja ens havíem vist. Parlem de les persones que van formar part de col·lectius i projectes com La Lletra A, l’ANA (Agència de Notícies Alternativa), l’editorial Virus, el CAMPI i l’Assemblea d’Insubmisos, la campanya NO-92, les dels Cuatro Pasos (que ens van tornar a alimentar), el KAP (Kol·lectiu Anti Presons), l’Ateneu Llibertari del Poble Sec, el col·lectiu antifeixista AENA (Al Enemigo Ni Agua), el CSRZ (Col·lectiu de Solidaritat amb la Rebel·lió Zapatista), el Punt d’Informació per a Migrants, La Distri i la tira de grups de música, els dibuixants contra el poder, el material alternatiu Kamilosetas Muskaria, els fanzinistes, els paradistes i les seves paradetes i un llarg etcètera, fins a projectes com la Coordinadora contra l’Especulació del Raval, el periòdic Masala, l’assemblea del Raval i la serigrafia de Fet per Rates. A totes elles i moltíssimes altres, gràcies per venir, per haver tornat un altre cop i per seguir existint. Salut!

 

1 Ponents: Juantxo Estebaranz (El Likiniano, Bilbo), Iñaki García (El Lokal) i Gabriela Serra (activista).

2 Ponents: Virus Editorial, Kamilosetas Muskaria, Ateneu Popular de 9 Barris, La Ciutat Invisible, Can Vies i Can Batlló i Potencial Hardcore (Madrid). 3 Ponents: Agència 29S, La Directa, Cafè amb llet, Gala Pin i Masala.

4 Ponents: David Fernàndez (activista i periodista), Joana Grezner (activista feminista i periodista), i Jose de l’Ateneu Llibertari del Poble Sec.