masala és barreja d'espècies

Articles sobre
Gòtic

La lluita pel nou CAP, punta de llança per la reformulació postpandèmica del Gòtic

Text: Míriam Planas i Martí Cusó, membres de la plataforma CAP Gòtic Nou Ja! Fotografies: Sergi Bernal / Masala

Només uns mesos després de la victòria de veïnes usuàries i treballadores del CAP Raval Nord, s’ha obert un nou front de lluita per l’Atenció Primària al districte. L’accentuació, arran de la COVID-19, de la precarietat enquistada des de fa vint anys al CAP Gòtic ha acabat amb la paciència de veïnat i professionals. Ara, […]

Populisme i moviment veïnal

Com segurament alguns encara deveu recordar, l’octubre de l’any passat l’Associació de Veïns del Barri Gòtic i el Col·lectiu Accions Urbanes vam organitzar l’itinerari Tornem a La Rambla, una acció de crítica i denúncia on es mostrava la Rambla com l’epicentre del terratrèmol que suposa el monocultiu turístic a Ciutat Vella. Creiem fermament que la millor resposta al tsunami turístic és crear xarxa i lligams de comunitat des del barri, trobar-nos per parlar i fer propostes sobre els problemes que ens envolten, i així enfortir un teixit social arrelat al territori.

Las habitaciones de hotel del Gótico equivalen a casi el 40% de las viviendas

El tópico según el cual es posible un equilibrio entre la industria turística y la vida vecinal en Ciutat Vella, siempre se ha sustentado en abstracciones. Generalmente, las cifras de negocio se justifican a sí mismas sin contraste con otros indicadores, como la grave repercusión sobre la cotidianidad y el espacio público del gran mamut de guayaberas, o la proporción soportable entre viviendas y alojamientos turísticos. La polución turística que soportamos difícilmente encuentra un reflejo en números; no porque sea difícil elaborar indicadores adecuados, sino por una clara voluntad de ocultar una parte relevante de la realidad.