Enric Duran denuncia indefensió i fa una crida a la insubmissió bancària massiva

L’Audiència Provincial de Barcelona rebutja la suspensió del judici a Enric Duran i aquest fa una crida a la insubmissió bancària massiva. El passat 12 de febrer, l’Enric Duran tenia el judici per apropiament suposadament indegut de 492.000 euros a 39 entitats bancàries, acció que el mateix Enric va anomenar «expropiació bancària». Ja el 2008 va anunciar sobre els fets: «He “robat” 492.000 euros als que més ens roben per denunciar-los i construir alternatives de societat». L’Enric es va negar a presentar-se al judici degut a la indefensió a què estaria abocat en el cas que l’admetés com a vàlid. Considera el judici com una farsa i la desobediència com l’única opció per garantir que es respectin els seus drets. Una de les raons per les quals l’Enric Duran troba que el judici és una farsa és la impossibilitat de disposar d’una nova defensa, després que perdés la confiança en el seu advocat, que va avisar-lo de la data del judici amb només tres setmanes d’antel·lació, quan aquest ja feia quatre mesos que havia estat convocat. Un altre dels punts clau que deixaven l’acusat en la indefensió ha estat l’acceptació de testimonis, que queda amb un balanç de quinze testimonis acceptats per part de l’acusació de quinze presentats i zero d’acceptats per part de la defensa de vint-i-tres presentats. Una altra de les raons de pes són les modificacions de la responsabilitat criminal, de les quals l’Enric es considera exempt i que podrien significar fins a vuit anys de presó. El mateix Enric Duran explica així els seus motius en un comunicat: «Entenc que si participo en el judici d’avui puc ser afectat d’una acció judicial il·legítima i potser fins i tot delictiva, concloc que la millor decisió que puc prendre és no presentarm’hi i fer valer així, des de la desobediència civil, el respecte als meus drets fonamentals». Després d’aquestes declaracions, l’Enric Duran ha fet una crida a la insubmissió bancària i al dret de rebel·lió i ha anunciat una sèrie d’accions per als propers mesos. La primera acció està convocada pels dies 15, 16 i 17 de març, anomenada “Per nosaltres, per la revolució integral”, on com el mateix Enric diu: «Cridem a totes les cooperatives integrals, projectes autogestionats, nuclis d’autogestió local, ecoxarxes i, també, les iniciatives autònomes afins als principis de la Crida a la Revolució Integral, perquè s’organitzin jornades descentralitzades d’informació i acollida, es faciliti la participació a totes les persones que vulguin conèixer el que s’està fent i es faci ja el pas de començar a ser part d’un procés de construcció autogestionària, fora del capitalisme».

La segona acció, anomenada «Enfront de la Banca», està convocada entre el 18 de març i el 17 d’abril. Aquesta acció té la intenció de fer una crida a la transferència de dipòsits bancaris, tancar accions, fons d’inversió i altres productes bancaris i traslladar-los cap a la banca ètica i cooperativa: «Només així promourem la reactivació del tipus d’economia que és desitjable per al bé comú i per a la majoria de la població. Deixarem de finançar l’economia de casino i contribuirem a finançar projectes cooperatius, autogestionats, que cobreixin necessitats reals de la gent», diu el comunicat.

La tercera acció està prevista entre els mesos d’abril i maig i porta el lema: «Enfront de l’Estat», on es convida a fer una insubmissió fiscal de cara a la declaració de la renda amb la clara intenció de no pagar i no reconèixer els deutes de l’Estat. Els jutges de l’Audiència Provincial ja tenen sobre de la taula les raons per les quals l’Enric es troba indefens davant d’aquest procés i fa una crida a la desobediència i a la insubmissió bancària. Podeu llegir el comunicat complet i la convocatòria de les accions a la pàgina web www.enricduran.cat. Com el mateix Enric declara: «Vull aclarir que en aquesta crida a l’acció només hi faig la funció d’altaveu d’un pensament i d’un procés que són col·lectius, i que és el col·lectiu qui l’està fent i el continuarà fent possible».