Un dia a Nova York

Segons el lobby Barcelona Global, els contactes de l’empresari Leopoldo Rodés (fundador de Media Planning, conseller de La Caixa fins el juny de 2013 i expresident del Instituto de la Empresa Familiar) van ser claus per farcir l’agenda de l’alcalde barceloní, el passat mes de maig, a la ciutat de Nova York.A banda de la presència dels tinents d’alcalde Recasens i Vives, la comitiva novaiorquesa de Xavier Trias va comptar amb la participació del president de Barcelona Global, l’advocat Emilio Cuatrecasas, dels membres de la junta directiva Leopoldo i Gonzalo Rodés, i de Mateu Hernández, el director general de l’entitat. La dona de Leopoldo Rodés, Ainhoa Grandes, també va acompanyar el seguici durant bona part de la jornada.

 La «missió» a Nova York va incloure una trobada amb els socis de Barcelona Global International Council als EEUU, una  entrevista amb el Director del MOMA, una visita al New York Times i una presentació del Mobile World Capital encapçalada pel també membre de la junta directiva de Barcelona Global Agustí Cordón. Les dues visites més importants per Trias, però, eren les cites amb David Rockefeller, mecenes entre els mecenes, i amb Michael Bloomberg, alcalde de Nova York. En el cas de la reunió amb el nonagenari Rockefeller, l’amistat personal de Leopoldo Rodés amb el famós banquer va fer possible una trobada en un despatx que, segons el nostre alcalde, «semblava un museu». Per la seva banda, Emilio Cuatrecasas, imputat per un presumpte delicte d’evasió fiscal de quatre milions d’euros (un cas arxivat pel jutge però recorregut per la fiscalia), va exercir de mestre de cerimònies durant la trobada protocol·lària amb el multimilionari alcalde de Nova York Michael Bloomberg. Bloomberg, que va visitar Barcelona una vegada fa vint anys, va xerrar breument amb Trias sobre temes com l’obesitat, el tabaquisme, el Museu Reina Sofia de Madrid o el procés «separatista» de Catalunya. Tal i com recollia el periodista CarlosMárquez Daniel al diari El País, a la sortida de la reunió, Cuatrecasas, fent gala d’una impecable modèstia, va afirmar que els moments compartits amb l’alcalde de Nova York havien estat possibles «porque nuestra ciudad es muy conocida en todo el mundo» i «porque hay coincidencia en que es una capital extraordinaria ». Santa elegància. Make it happen

Aixoplugada sota el lema Make it happen (‘Fem que passi’), la «plataforma civil, privada, independent i sense ànim de lucre» Barcelona Global està formada per «líders empresarials, professionals i emprenedors compromesos amb Barcelona i el seu futur». Tal i com expliquen ells mateixos, els membres de l’entitat són «les empreses que generen més ocupació a Barcelona en sectors clau de la nostra economia» i les persones que per la seva «reputació, talent i influència són imprescindibles per assolir els objectius de l’associació». Aquest lobby es planteja com a «missió» fer de Barcelona «una de les ciutats més atractives del món per desenvolupar-hi activitat empresarial i talent.»

Tot i el paper jugat en el viatge de Trias, l’entitat afirma no tenir «cap afiliació política » i assegura que «la seva agenda de treball és completament independent de la de qualsevol partit polític». Per si a algú li queda encara algun dubte, Barcelona Global aclareix que «les simpaties polítiques dels seus socis no tenen cap transcendència per a l’Associació». Uns professionals.

 http://www.masala.cat/orientacio_business_bcn/